Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Στα χνάρια της Αιθερίας

Στα χνάρια της Αιθερίας



Ο π. Αλέξανδρος Καριώτογλου μας παρουσιάζει το βιβλίο του π. Lawrence Farley «Στα χνάρια της Αιθερίας, Οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους».  Παρασκευή 12 Μαΐου, 17:00–18:00 Αίθουσα Νότος, Περίπτερο 13 ΔΕΒΘ

Η καρδιακή γεωγραφία...

Έναν σοβαρό επισκέπτη ιερών τόπων είναι εντελώς φυσικό να τον απασχολεί το ερώτημα: από αυτά που βλέπω ποιο είναι εκείνο που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και τι πέρασε στο χώρο της εικασίας, αν όχι του μύθου.

Ο συγγραφέας δεν ανήκει σ’ αυτούς που διαθέτουν μια «πεινασμένη ευλαβική καρδιά» και δέχονται ανεξέλεγκτα καθετί που διηγούνται πολλοί οδηγοί επισκεπτών για συγκεκριμένους τόπους, επικαλούμενοι διάφορες παραδόσεις. Έχει καθώς λέει λιγότερες βεβαιότητες και αρκετές πιθανότητες για τη γνησιότητα συγκεκριμένων τόπων.

Παρ΄ όλα αυτά ομολογεί ότι «ποικίλοι βαθμοί βεβαιότητας μπορούν να βοηθήσουν την πίστη και την ωριμότητά μας». Η γεωγραφία της κάθε περιοχής που επισκέπτεται του είναι αναγκαία για να οδηγηθεί, να περιηγηθεί, αλλ’ όμως δεν είναι στεγνή γεωγραφία , αλλά «καρδιακή γεωγραφία».

Κι αυτό , επειδή βλέπει και προσεύχεται, προσεύχεται και βλέπει. Ξαναζωντανεύει πρόσωπα και καταστάσεις σε κάθε ιερό χώρο όχι απλά για το ξαναζωντάνεμα, αλλά για να βάλει το νου του να προσεγγίσει το μυστήριο της θείας Ενσαρκώσεως .

π Αλέξανδρος Καριώτογλου

Εισαγωγή - Επίμετρο: π. Αλέξανδρος Καριώτογλου
Μετάφραση: Χριστόφορος Ζώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου