Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Διονύσης Σκλήρης: "Ο Θεός κινεί ως ερώμενος"

Διονύσης Σκλήρης: "Ο Θεός κινεί ως ερώμενος"



Το πρόβλημα του Θεού υπήρξε ανέκαθεν κεντρικό θέμα της Φιλοσοφίας. Ο κύκλος συναντήσεων με τίτλο “Θεός φιλοσοφούμενος” αποσκοπεί σε μια περιδιάβαση των περί Θεού αντιλήψεων φιλοσόφων της αρχαίας και της νεώτερης εποχής, εκκινώντας από την πεποίθηση ότι ο λόγος δεν είναι αντίπαλος, αλλά συναγωνιστής της πίστεως.

Ο Αριστοτέλης κάνει μερικά γενναία βήματα προς την κατεύθυνση ενός πνευματικού μονοθεϊσμού.

Ο Θεός του είναι συνάρτηση της κινήσεως που παρατηρούμε στον εμπειρικό κόσμο ως μια μεταφυσική εξήγηση της.

Ο Θεός ως αιτία της κινήσεως είναι ο μόνος ακίνητος, καθώς κινεί τα όντα όχι μέσω ώθησης, αλλά μέσω έλξης ως απόλυτος σκοπός και νόημα τους. Η ακινησία όμως αυτή σημαίνει ότι ο Θεός κατά τον Αριστοτέλη ούτε δημιουργεί, αλλά ούτε και έχει πρόνοια για τα όντα.

Οι χριστιανοί πατέρες αντέδρασαν έντονα σε αυτές τις δυο παρενέργειες της αριστοτελικής σκέψης, όμως προσέλαβαν πολλά αλλά στοιχεία της, ώστε ένας εκχριστιανισμενος μεταμορφωμένος αριστοτελισμός να είναι η βάση της χριστιανικής μεταφυσικής με διαφορετικούς τρόπους σε Ανατολή και Δύση.

Ο Διονύσης Σκλήρης, που ανοίγει τον κύκλο αυτών των ομιλιών- την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 (12.00-13.30)- είναι Διδάσκων στο Θεολογικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, με θέμα διδακτορικής διατριβής "Ο όρος τρόπος στη σκέψη του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού".

Θέμα της πρώτης συνάντησης: "Ο Θεός κινεί ως ερώμενος": Η θεολογία του Αριστοτέλους και οι επιδράσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου