Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Η παραβολή της Κρίσεως: Παρερμηνείες και αλήθειες

Η παραβολή της Κρίσεως: Παρερμηνείες και αλήθειες



Ένας θεολόγος, ένας εικονογράφος και ένας ψυχοθεραπευτής συζητούν για την παραβολή της Κρίσεως. Την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, διαδικτυακά, 19.00-21.30. Η συνάντηση θα μεταδίδεται ζωντανά  από την σελίδα της ενορίας στο fb  και στο youtube. 

Ο σύνδεσμος για την εκδήλωση της Κυριακής 7 Μαρτίου

Sunday 

Zoom Link

https://us02web.zoom.us/j/83514646360?pwd=bXRFdDFUWDJ5TVAwbFlTVEE4R3R0Zz09&fbclid=IwAR38Sl_QTMK-J3WG_Sfot-g1hiCV9GvMcQua0vfRfzXF5xqyAOD3bFYGPAg#success

Meeting ID: 835 1464 6360

Passcode: 044228

Στόχος της συζήτησης είναι να αναδειχτούν τα ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με την ένταξη της παραβολής ως ευαγγελικού αναγνώσματος στην Κυριακή των Απόκρεω και να αναδειχθεί το βαθύτερο νόημα της περικοπής. Υπήρξαν παρερμηνείες που διέστρεψαν το αληθινό της νόημα;

Πώς εικονίσθηκε στο παρελθόν και πως θα μπορούσε σήμερα να εικονιστεί η σχετική παραβολή με μια νέα γλώσσα που να μπορεί να ειναι κατανοητή απο τους σύγχρονους ανθρώπους χωρις να αλλοιώνει τη σημασία του Ευαγγελικού κειμένου.

Από την πλευρά της ψυχοθεραπείας θα υπάρξει αναφορά σε τρία σημεία:Η ταύτιση του Χριστού με τους αναγκεμένους και αποτυχημένους του κόσμου, η κλήση μας να σχετιστούμε με αυτούς ως εάν ήτο ο Χριστός, και η έννοια της τιμωρίας".

Βιογραφικά ομιλητών

Γιώργος Φίλιας

Ο καθ. Γεώργιος Ν. Φίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957, ολοκληρώνοντας εκεί τις εγκύκλιες σπουδές του. Έλαβε το πτυχίο του από τη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ με «Άριστα». Μετεκπαιδεύτηκε για πέντε χρόνια στη Γαλλία (Παρίσι: Πανεπιστήμιο Paris IV-Sorbonne και Ανώτατο Λειτουργικό Ινστιτούτο του Καθολικού Πανεπιστημίου Παρισίων), στα γνωστικά αντικείμενα της Ιστορίας και Θεολογίας της Λατρείας, της Εκκλησιαστικής Γραμματείας, της Χριστιανικής Αρχαιολογίας, της Επιστημονικής Μεθοδολογίας και της Ευρωπαϊκής Μεσαιωνικής Ιστορίας.

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω σπουδών έλαβε το Ανώτατο Δίπλωμα Λειτουργικών Σπουδών του Ανώτατου Λειτουργικού Ινστιτούτου του Καθολικού Πανεπιστημίου, τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών D.E.A. (Δίπλωμα Εμπεριστατωμένων Σπουδών) του Πανεπιστημίου Paris IV-Sorbonne (Γαλλία) με θέμα στο γνωστικό αντικείμενο της «βυζαντινής θεολογίας της Λατρείας», καθώς και Διδακτορικό Δίπλωμα 3ου κύκλου στο Τμήμα Ιστορίας των Θρησκειών του Πανεπιστημίου Paris IV-Sorbonne στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορίας και Θεολογίας της Λατρείας.

Κατά τα έτη 1987 και 1988 πραγματοποίησε έρευνα στα βυζαντινά λειτουργικά χειρόγραφα (κυρίως Ευχολόγια) της βιβλιοθήκης του Βατικανού, σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Τμήματος Καρδινάλιο P. Canard, ενώ το 1994 έλαβε δεύτερο Διδακτορικό Δίπλωμα στο Τμήμα Ποιμαντικής (νυν Κοινωνικής Θεολογίας) της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με ειδίκευση στη «Λειτουργική» και βαθμό «Άριστα».

Κατά τη διάρκεια της έως σήμερα ακαδημαϊκής του παρουσίας, έχει οριστεί ως μέλος διαφόρων επιτροπών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ διετέλεσε για δύο θητείες Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνική Θεολογίας (2011-2015) και μέλος της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

Από το 2004 μέχρι το 2020 δίδαξε ως Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό (Σ.Ε.Π.) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία». Έχει συγγράψει το διδακτικό εγχειρίδιο για το Ελληνικό Aνοικτό Πανεπιστήμιο με θέμα τη θεία Λειτουργία, τα υπόλοιπα Mυστήρια και την Aγιογραφία έχει επιβλέψει πολλές Διπλωματικές Εργασίες Ειδίκευσης, υπήρξε μέλος της επιτροπής κρίσεως της πρώτης Διδακτορικής Διατριβής που υποβλήθηκε στο παραπάνω Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, ενώ υπήρξε συντονιστής της μεταφράσεως στα αγγλικά των διδακτικών εγχειριδίων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεολογίας.

Συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα CBM (Cataloguin of Byzantine Manuscripts) του Πανεπιστημίου του Άμστερναμ, σε συνεργασία με τον Netherlands Organisation of Scientific Resarch, υπό την συνδρομή του εκδοτικού οίκου «Brepols» (συστηματοποίηση και έρευνα όλων των βυζαντινών χειρογράφων ευχολογίων που αφορούν στη χρήση της Αγίας Γραφής στη Λατρεία). Το 1998 ανέλαβε ερευνητικό πρόγραμμα (Επιτροπή Ερευνών του ΕΚΠΑ/ κωδικός 70/4/4128), με θέμα ««Συλλογή και θεματική αρχειοθέτηση χειρογράφων πηγών της χριστιανικής Λατρείας (Ευχολόγια- Τυπικά- άλλες συναφείς πηγές)».

Είναι μέλος πολλών επιτροπών της Εκκλησίας της Ελλάδος και έχει διατελέσει σε θεσμικές θέσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Από το 2012 υπήρξε Διευθυντὴς Συντάξεως της «Μεγάλης Ορθόδοξης Θρησκευτικής Εγκυκλοπαιδείας» (Αθήνα).

Είναι έγγαμος και πατέρας τριών τέκνων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΔΗΣ

Σπούδασε Θεολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και αγιογραφία με τον πατέρα Συμεών Συμεού.

Παρακολούθησε μαθήματα μεσαιωνικών τεχνικών (ψηφιδωτό, νωπογραφία, τεχνικές χρυσωμάτων,αυγοτέμπερα) στην Σχολή Καλών τεχνών του Μουσείου της Βοστώνης.Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην θεολογία ( Thm, Holy Cross School of TheologBoston) και διδακτορικού διπλώματος (Phd, Πανεπιστήμιο Αθηνών).Aκαδημαϊκά μελέτησε την θεωρία και αισθητική της Βυζαντινής ζωγραφικής και έγραψε πολλέςμονογραφίες και σχετικά άρθρα.Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως επίκουρος καθηγητής (2003-2013) και ως επισκέπτης καθηγητης σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού μεταξύ των οποίων το Yale, Princeton και το Notre Dame.

Στην ζωγραφική διαμόρφωσε προσωπικό ύφος βασισμένο στην Βυζαντινή ζωγραφική με πολλές επιδράσεις και δάνεια απο τον μοντερνισμό, τον υπερρεαλισμό και την λαϊκή τέχνη. Έχει ιστορήσει ναούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει στο ενεργητικό τους πολλές εκθέσεισε γκαλερύ και μουσεία ανά τον κόσμο. Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία και έχει επιχειρήσει εικαστικούς διαλόγους με σημαντικούς έλληνες λογοτέχνες (Παπαδιαμάντης, Ελύτης, Καββαδίας, Καρυωτάκης, Κόντογλου, Βαγενάς,Σεφέρης).

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΣΣΑΣ

"Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στη Θεολογία , Φιλοσοφία και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα στην ψυχολογία. Εκπαιδεύτηκε στη συστημική ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων με το οποίο και συνεργάστηκε περίπου 17 χρόνια ως ψυχοθεραπευτής ατόμων, οικογενειών και ομάδων και ως εκπαιδευτής και επόπτης εκπαιδευομένων ψυχοθεραπευτών. Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, ενηλίκων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και με οικογένειες και ζευγάρια.. Επίσης εργάστηκε στη δημόσια μέση εκπαίδευση ως καθηγητής θρησκευτικών από το 1982 μέχρι το 2009." ( Κάντο άμα θέλεις και συντομότερο: Σπούδασε θεολογία, φιλοσοφία και ψυχολογία. Δούλεψε περίπου 30 χρόνια ως καθηγητής Θρησκευτικών στη δημόσια μέση εκπαίδευση. Είναι συστημικός ψυχοθεραπευτής και εργάζεται ιδιωτικά στην Αθήνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου