Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ

Το ιστορικό Ντοκιμαντέρ "Ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά στο πέρασμα του χρόνου" επανακυκλοφόρησε.


Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μέσα σε 30΄ λεπτά την ιστορική διαδρομή του Ναού. Αναφέρεται στον κτήτορα του πρώτου Ναού του 9ου αιώνα, το Βυζαντινό συναυτοκράτορα Θεοφύλακτο Ραγκαβέ. Προβάλλει τα χαρακτηριστικά που έχει ο μετέπειτα μικρός ιδιωτικός βυζαντινός Ναός που κτίζεται στα μέσα του 11ου αιώνα από το Λέοντα Ραγκαβέ και τον οποίο εντοπίζουμε από το χώρο του ιερού μέχρι τον άμβωνα. Αναδεικνύει τη σύνθεση των βυζαντινών χαρακτηριστικών με τα αρχαία ελληνικά στοιχεία και ξεδιπλώνει την ιστορία της επέκτασης του σημερινού Ναού που πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Τσάρου Νικολάου του Α' στα μισά του 19ου αιώνα. Φωτίζει το χαρακτήρα της ζωγραφικής των Ναζαρινών που στιγμάτισε την καλλιτεχνική πορεία του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους προς τον εκσυγχρονισμό. Αναφέρεται επίσης στην ιστορική μας καμπάνα, τη μόνη που ακούστηκε στην απελευθέρωση της Αθήνας από τους Τούρκους το 1833.
Τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας εκφράζουμε στο Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος -λίγες μόνο μέρες πριν φύγει- έδωσε προφορικά την άδειά του για τη χρήση της μουσικής του «Ναοί στο σχήμα του Ουρανού».
Την αφήγηση πραγματοποιούν αγαπημένοι μας ηθοποιοί, η Ιφιγένεια Γρίβα και ο Γεράσιμος Μιχελής, ενώ συμμετέχει και η περίφημη υμνωδός μας Νεκταρία Καραντζή. Η μουσική επένδυση είναι ποικίλη, αλλά η συμβολή του Ζαχαρία Καρούνη καθοριστική. Σημαντική είναι και η δυνατότητα υποτίτλων στα γαλλικά, τα ρωσικά, αγγλικά και ελληνικά.
Σκηνοθεσία: Νίκος Κρητικός.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου