Οι Μυροφόρες στην Καινή Διαθήκη και οι γυναίκες σήμερα
Νέα διαδικτυακή εκδήλωση την Κυριακή 16 Μαΐου 2021, στις 20.30. Μαζί μας θα είναι ο ομότιμος καθηγητής στο ΑΠΘ Πέτρος Βασιλειάδης , η διδάκτωρ θεολογίας κ. Αικατερίνη Δροσιά και η θεολόγος εκπαιδευτικος κ.Μαρία Μίλκα.
ΥouTube: https://www.youtube.com/watch?v=BScYFmbkvHk
Meeting ID: 854 3716 2241
Passcode: 898147
ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Πέτρος Βασιλειάδης: "Οι γυναίκες στην Κ.Δ. και την αρχαία Ορθόδοξη παράδοση".
Η εισήγησή του θα αφορά στην "Βιβλική επιστημονική άποψη για τις Μυροφόρες, και γενικότερα τις γυναίκες στην αρχαία Εκκλησία, μέχρι και το τέλος της α΄ χιλιετίας στον Ορθόδοξο χώρο με την διακονική μυστηριακή ιεροσύνη των γυναικών (διακόνισσών)"
Αικατερίνη Δροσιά: "Η Μαρία η Μαγδαληνή στην βιβλική επιστήμη χθες και σήμερα".
Η ομιλήτρια θα εστιάσει στη σημασία του προσώπου της Μαγδαληνής με βάση τα δεδομένα που έχουμε γι ΄αυτήν από τα κείμενα των ευαγγελίων, τη γνωστική γραμματεία αλλά και τα νέα στοιχεία που έρχονται τα τελευταία χρόνια στο φως για την παρουσία των γυναικών στην πρώιμη λειτουργική παράδοση. Με βάση τα δεδομένα που μας έχουν διασωθεί η Μαρία η Μαγδαληνή αποτελεί υπόδειγμα πιστής μαθήτριας που διδάσκει, ερμηνευεί, κηρύττει και είναι παράδειγμα πίστης και διακονίας.
Μαρία Μίλκα: Η ομιλήτρια θα εστιάσει στα παρακάτω σημεία:
Η στάση του Χριστού απέναντι στις γυναίκες: οι Μυροφόρες, οι Μαθήτριες, η Σαμαρείτισσα, οι αδελφές του Λαζάρου, η Μάρθα και η Μαρία, η αμαρτωλή γυναίκα, κ.α.
Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην πρωτοχριστιανική εκκλησία: η γυναίκα ως διακόνισσα, συνεργάτιδα,απόστολος και προφήτισσα.
Ο θεσμός των Διακονισσών.
Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα. Προβλήματα και προβληματισμοί.
Προτάσεις για την αναβάθμιση της θέσης, του ρόλου και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στο λατρευτικό, διοικητικό, ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Ο Πέτρος Βασιλειάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Βιβλικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Διευθυντής του Διορθοδόξου Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Ορθόδοξη Οικουμενική Θεολογία" του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Πρόεδρος επί τιμή του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES) και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (WOCATI), και επί σειρά ετών Ορθόδοξος Σύμβουλος της Παγκόσμιας Ιεραποστολής του ΠΣΕ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΡΟΣΙΑ
Η Δροσιά Αικατερίνη είναι διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου εκπόνησε τη Διδακτορική της διατριβή με θέμα: «Η Μαρία Μαγδαληνή στη Βιβλική και Μεταγενέστερη Χριστιανική Παράδοση. Ιστορία-Θεολογία-Θρύλος». Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ στον κλάδο της Ερμηνευτικής Θεολογίας, με ειδίκευση στην Καινή Διαθήκη.
Είναι φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ: Γλώσσα και Πολιτισμός στο γερμανόφωνό χώρο με κατεύθυνση Γλωσσολογία-Διδακτική και η έρευνά της επικεντρώνεται στο θέμα: «Έμφυλες αναπαραστάσεις σε διδακτικά εγχειρίδια της Γερμανικής ως ξένης γλώσσας».
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ και πτυχιούχος του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα της Καινής Διαθήκης του τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ και έχει παρακολουθήσει πολλά επιστημονικά σεμινάρια και συνέδρια αντίστοιχα της ειδικότητάς της.
Είναι καθηγήτρια Θεολόγος και διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Έχει εκδοθεί η Διδακτορική της διατριβή με θέμα: «Η Μαρία Μαγδαληνή στη Βιβλική και Μεταγενέστερη Χριστιανική Παράδοση. Ιστορία-Θεολογία-Θρύλος».
ΜΑΡΙΑ ΜΙΛΚΑ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Υπηρετεί ως καθηγήτρια θεολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1992 μέχρι σήμερα. Ζει μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης και υπηρετεί τα τελευταία χρόνια στο 3ο γυμνάσιο Ηρακλείου. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.
Βασικά θέματα της ενασχόλησής της, όσον αφορά τις σχέσεις της θεολογικής κριτικής σκέψης με το σύγχρονο άνθρωπο είναι:
α. η διδακτική και παιδαγωγική μεθοδολογία στο μάθημα των θρησκευτικών, με παρακολουθήσεις σεμιναρίων και υποδειγματικές διδασκαλίες στο εκπαιδευτικό πλαίσιο του σχολείου και σε φοιτητές της Α.Ε.Α.Κ.,
β. προβλημάτων που άπτονται θέματα ρατσισμού και κοινωνικών διακρίσεων, γ. έμφυλων διακρίσεων και
δ. ζητημάτων που προκύπτουν από τη θέση της γυναίκας στον εκκλησιαστικό χώρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου