Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Χρονομηχανή

Χρονομηχανή



Ο ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, αρχές του 1900! (Φωτογραφία από τη σελίδα στο facebook Εδώ Αθήναι. Ταξίδι στο χρόνο).

"Ἐκκλησίαι ἐπάνω εἰς τὴν Ἀκρόπολιν, ἐκκλησίαι χωμέναι μέσα εἰς τοὺς βράχους της, ἐκκλησίαι γύρω της … τὰ παλαιὰ ἐρείπια τῶν Ἀθηνῶν, τὰ ὁποῖα κἄποιος Ἅγιος τὰ τιμᾷ, κἄποιο στοιχειὸ τὰ προσέχει καὶ κἄποια γρῃὰ τὰ ἐνθυμεῖται…" (Δ. Καμπούρογλου, Αἱ Παλαιαὶ Ἀθῆναι, 1922).



Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο της Πύλης της Αδριανού, που τοποθετείται κατά την περίοδο από το 1871 έως το 1882. Στο βάθος δεξιά, κοιτώντας μέσα από την καμάρα, διακρίνεται το παρεκκλήσι μας, ο Ἅγιος Γεώργιος τοῦ Βράχου, στὴ συμβολὴ τῶν ὁδῶν Στράτωνος καὶ Θρασύλλου, στὰ Ἀναφιώτικα. (Tη φωτογραφία μας παραχώρησε ο αδελφός ενορίτης μας, Βασίλης Διαμαντόπουλος).

"Το οχυρωμένον όμως τούτο διαμέρισμα της άνω πόλεως- "το πλάτωμα της Γερλάδας"- δεν εμποδίζει να υψώνουν την κορυφή των όχι μικρός σχετικώς αριθμός εκκλησιών: η Σωτήρα του Μπόλπατζα, ο Σταυρωμένος, τρεις Άγιοι Νικόλαοι, μια ακόμη Παναγίνα, ένας Άγιος Ιωάννης και ο αιχμάλωτος των μεταγενεστέρων Αναφιωτών Άγιος Συμεών, έως πέρα που βρίσκεται σκαρφαλωμένος ο Άγιος Γεώργιος του Βράχου".
(Δ. Καμπούρογλου, Αἱ Παλαιαὶ Ἀθῆναι, 1922).





Σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα, του 1900 και του 1917, από το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, τον Άγιο Γεώργιο τοῦ Βράχου, στὴ συμβολὴ τῶν ὁδῶν Στράτωνος καὶ Θρασύλλου, στὰ Ἀναφιώτικα. (Τις φωτογραφίες μας τις παραχώρησε ο αδ. ενορίτης μας, Βασίλης Διαμαντόπουλος).

"Δια του ονόματος του Παντοκράτορος και του ιδρυτού φέρεται ο Χριστός του Κοπίδη (Χριστοκοπίδης), δια δε των ονομάτων των ιδρυτών και διαφόρων Αγίων, τιμώνται αι ενορίαι του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά, του καλογράνη ή Κολογριώνη και του Κτενά, των Αγίων Θεοδώρων του Καλομαλά (ούτως Αθηναϊκώς ώφειλε να εκφέρεται το επώνυμον), ως επίσης οι Άγιοι Απόστολοι του Σολάκη, ο Άγιος Ιωάννης του Μαγγούτη, ο Ασώματος του Χειλά, ο Άγιος Γεώργιος του Καρίκη (Καρίτση), ο Άγιος Δημήτριος του Κατηφόρη( μεταγενεστέρως Κατηφορίτης εκ παρανοήσεως, και ο Άγιος Κωνσταντίνος του Σαΐτα". (Δ. Καμπούρογλου, Αἱ Παλαιαὶ Ἀθῆναι, 1922).



Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο από το 1868, όπου απεικονίζεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, στην Πλάκα. (Τη φωτογραφία μας την παραχώρησε ο αδ. ενορίτης μας, Βασίλης Διαμαντόπουλος).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου