Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Δημήτρης Δ.Μόσχος: Ο Ησυχασμός στον καιρό της μετανεωτερικότητας

Δημήτρης Δ.Μόσχος: Ο Ησυχασμός στον καιρό της μετανεωτερικότητας



Στο πλαίσιο των εκδηλώσεών μας στο Σπιτάκι του Ραγκαβά, το μεσημέρι της Κυριακής 4 Μαρτίου, 12.00 με 13.30, θα έχουμε κοντά μας τον κ. Δημήτρη Μόσχο, καθηγητή στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε αντίθεση με τη νεωτερικότητα η ύστερη ή μετα-νεωτερικότητα αμφισβητεί την καθολικότητα επιτευγμάτων όπως οργάνωση των κοινωνιών με βάση τον ορθό λόγο, αντικειμενικότητα μιας γενικής επιστημονικής γνώσης, ή μια γενική πρόοδο στην ιστορική εξέλιξη που πρέπει όλοι να ακολουθήσουν.

Αντίθετα, τώρα πια προβάλλεται ο κατακερματισμός πολλών επιμέρους πραγματικοτήτων και αληθειών. Ο Γρηγόριος Παλαμάς και η ησυχαστική θεολογία τοποθετούνται στις χρονικές απαρχές της νεωτερικότητας, αλλά σήμερα χρησιμοποιούνται ως επιστροφή στην προνεωτερικότητα, την παραδοσιοκρατία και επίσης ως αντίδοτο στη Δυτική σκέψη γενικά. Αυτό κατ’ αρχήν είναι ένα σύμπτωμα της μετανεωτερικότητας.

Στη συζήτηση, όμως, που θα γίνει, θα δούμε ότι η αξία των απαντήσεων της ησυχαστικής θεολογίας στις προκλήσεις της εποχής της δεν είναι μια γενική άρνηση του σήμερα, αλλά σύνθεση και συμβολή σε μια πιο σύνθετη και δυναμική κατανόηση του ρόλου του ανθρώπου στον κόσμο, που βοηθά κι εμάς σήμερα στην τοποθέτηση ανάμεσα στο νεωτερικό και το μετά (και όχι προ!)νεωτερικό.

Σας περιμένουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου