Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Η αντίσταση του Σταυρού

Η αντίσταση του Σταυρού


Νέα διαδικτυακή εκδήλωση την Κυριακή 4 Απριλίου 2021, στις 19.00. 

Σύνδεσμος ΥouTube: https://www.youtube.com/watch?v=wftoqvu1Kwc

Σύνδεσμος ΖΟΟΜ:  https://us02web.zoom.us/s/83365717999?pwd=VHpVTEdmY0VlMmxCUjUzWGRjODRGUT09&fbclid=IwAR2S512rCKw-R7-NPYy1SHHvesibIG2bW-BxE-s-_f-ClsxkkB3Kxdmvm2U#success

Meeting ID: 833 6571 7999 Passcode: 659125

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Ζούμε στη σκιά του «καταραμένου σταυρού» Δοκιμή περιγραφής ενός σύγχρονου αντιανθρωπισμού.

Γιατί, μια πρόκληση είναι ο σταυρός για πλάτυνση της όρασης, για εξέγερση απέναντι στην επανάπαυση και τη συνήθεια. Μια αποκάλυψη και μία έκπληξη που θέτει εν αμφιβόλω τα παραδεδομένα ως δεδομένα. Ο σταυρός στ’ αλήθεια δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Γκρεμίζει για να ξαναχτίσει. Γκρεμίζει συνήθειες, γκρεμίζει τείχη, γκρεμίζει βεβαιότητες και φέρνει το άγγελμα μιας νέας ζωής συγ-χώρησης. Μιας ζωής που αρχίζει από την κένωση του εαυτού και φτάνει στην πρόσληψη της ετερότητας. Μιας ζωής που οδηγεί την ύπαρξη και τα πράγματα «στου βλέμματος τον άκρο τομέα», εκεί που πέρα από το τελευταίο μέτρο στέρεας γης ξεκινά η κατολίσθηση .

ΦΩΤΕΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Σταυρός: μωρία, σκάνδαλο ή ελευθερία;

Με αφορμή την ευαγγελική διήγηση της "Κυριακής της Σταυροπροσκύνησης",

συζητάμε για την ερμηνεία της σταυρικής θυσίας ως ιστορικό γεγονός, αλλά και ως πραγματικότητα ,σ' ένα κόσμο που παραμένει ακόμα στη φθορά και στο θάνατο.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις υπέρβασης του παλιού κόσμου, ώστε να βιωθεί ο Σταυρός, όχι ως ανοησία ή σκάνδαλο, αλλά ως συνοδοιπορία και συσταύρωση στο Γολγοθά;

Η προτροπή του Χριστού " όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν

και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι" (Μκ. 8: 34) είναι διαρκώς επιτακτική

στον παρόντα ανεστραμμένο κόσμο που ζει στη σκιά του Σταυρού και καλείται να γίνει ολόκληρος Εκκλησία, ώστε να μεταμορφωθεί σε Βασιλεία.

ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΑΡΤΙΔΗΣ

Ματαίωση, αποτυχία, αδικία, βία, συκοφαντία, προδοσία, διαζύγιο, απώλεια υλικών πραγμάτων, ανεκπλήρωτος έρωτας, μοναξιά, άγχος, ενοχές, τραυματισμοί, αρρώστιες, αναπηρία, ανεργία, θάνατος, κρίσεις προσωπικές, οικογενειακές, κοινωνικές, παγκόσμιες, κρίσεις ανθρωπιστικές, οικονομικές, οικολογικές, / όλα αυτά, / έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Τον πόνο.

Δεν μπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς πόνο. Η φράση «πονώ, άρα υπάρχω» ανήκει στον Ντοστογιέφσκι. Ο άνθρωπος γεννάται με ωδίνες, το νεογέννητο πρέπει να κλάψει για να εκπτυχθούν οι κυψελίδες των πνευμόνων και να αρχίσει να αναπνέει και ο άνθρωπος σε όλη του την ζωή ζει συντροφιά με την οδύνη. Γεννιέται με πόνο, ζει με πόνο και πεθαίνοντας προκαλεί πόνο στα οικεία του πρόσωπα.

Συνήθως ο πόνος από μόνος του είναι ένα πρόβλημα. Πολύ συχνά όμως η προσωπική η στάση απέναντι στο πρόβλημα επικαθορίζει το ίδιο το πρόβλημα. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον πόνο, ο τρόπος που τον ερμηνεύουμε και αντιμετωπίζουμε, μπορεί να τον δυναμώνει ή να τον αποχρωματίζει…

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

O Χρυσόστομος Σταμούλης είναι Καθηγητής της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και του Durham της Αγγλίας.

Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής και έχει δώσει διαλέξεις στην Ευρώπη, στην Ασία και στις Η.Π.Α.

Κυριότερα έργα του είναι: Φάγαμε ήττα. Κείμενα για τον αυτοεγλωβισμό της Ορθοδοξίας, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2021· 

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Κείμενα για το διάλογο της Ορθοδοξίας με την πόλη, την πολιτική

και τον πολιτισμό, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2016

 Έρωτας και θάνατος. Δοκιμή για έναν πολιτισμό της σάρκωσης, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2009 & Αρμός

2019

Κάλλος το άγιον. Προλεγόμενα στη φιλόκαλη αισθητική της Ορθοδοξίας, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2004, 2005, 2008, 2010.

Τη διετία 2011-2013 υπήρξε πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., θέση στην οποία επανεξελέγη για τη διετία 2013-2015. Έκανε μουσικές σπουδές (φλάουτο, ανώτερα θεωρητικά) στο Μακεδονικό και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από το 1991 διευθύνει τη Μεικτή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Θεσσαλονίκης. Εξέδωσε έξι ψηφιακούς δίσκους με δική του μουσική.

Η Φωτεινή Οικονόμου, είναι καθηγήτρια θεολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Κατά τα έτη 2009- 2013 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πάτρας στον τομέα: «Σπουδές στην Ορθοδοξία».

Το 2014 έγραψε το βιβλίο: «π. Γεώργιος Πυρουνάκης, η θεολογία και το έργο ενός ελεύθερου ανθρώπου» (εκδ. «Αρμός»). Από το 1992 μέχρι σήμερα διδάσκει σε Γυμνάσια και Λύκεια της κεντρικής Ελλάδας. Ζει με την οικογένειά της στη Λάρισα και είναι μητέρα δύο παιδιών.

Ο Ιάκωβος Μαρτίδης πέρασε με υποτροφία στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και τελείωσε με άριστα τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Κοινωνική Ψυχιατρική.

Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών που ασχολούνται με την ψυχική υγεία και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής και Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας.

Από το 1993 διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια και ψυχοθεραπευτικές ομάδες. Εργάζεται ως ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής και οικογενειακός σύμβουλος στη Δράμα και στην Θεσσαλονίκη.

Συγγραφέας των βιβλίων: Η αγάπη στην πρίζα, Τα μυστικά των άλλων, Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά, Το μήλο πάνω από τη μηλιά, Ο καφές, η γέφυρα και ο Μαντέλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου