Τρίτη 25 Μαΐου 2021

"Σαμαρείτιδες τότε και τώρα"

 "Σαμαρείτιδες τότε και τώρα"


Νέα διαδικτυακή εκδήλωση την Κυριακή 30 Μαΐου 2021, στις 20.30. Μαζί μας ο σεβαμιότατος μητροπολίτης Νιγηρίας κ.Αλέξανδρος και ο καθηγητής Ιεραποστολικής και διευθυντής της Σύναξης Θανάσης Ν. Παπαθανασίου.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

O διάλογος του Χριστού με την Σαμαρείτιδα μπορεί να λειτουργήσει σαν αλογόμυγα στη συνείδησή μας. Κρατά στο προσκήνιο το ζήτημα της γυναικείας παρουσίας στην εκκλησιαστική ζωή, το οποίο στασιάζεται μέσα στους αιώνες. Επιπλέον φανερώνει μια ανατρεπτικότητα η οποία διαποτίζει την εκκλησιαστική αποστολή, καθώς την προσεγγίζει δύο σκοπιές: Αφενός από τη σκοπιά του ιεραποστόλου ο οποίος απευθύνεται στους ανθρώπους που θεωρούνται απόβλητοι, και αφετέρου από τη σκοπιά των ίδιων των απόβλητων, οι οποίοι δεν είναι μόνο δέκτες του μηνύματος, αλλά γίνονται εκφραστές του, αρθρώνοντας τη δική τους φωνή.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος (κατά κόσμον Γεώργιος Γιαννίρης) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Εντάχθηκε στον κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, χειροτονηθείς διάκονος την 1η και πρεσβύτερος την 2αν Οκτωβρίου 1988. Από της χειροτονίας του υπηρετήσε στην Μητρόπολιν Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας ως προϊστάμενος του Πατριαρχικού Ναού των Αγίων Αναργύρων και γραμματεύς της Μητροπόλεως. Εξέδωσε το δίγλωσσο περιοδικό Ορθόδοξη προσέγγιση και ήταν υπεύθυνος των ραδιοφωνικών εκπομπών της Μητροπόλεως. Διετέλεσε μέλος του Νοτιοαφρικανικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών μελετών. Τον Απρίλιο του 1997, διωρίσθη Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου. Επίσκοπος Νιγηρίας εξελέγη το 1997, χειροτονηθείς υπό της Α.Θ.Μ. την 24ην Νοεμβρίου 1997. Την 27η Οκτωβρίου 2004 η Ιερά Επισκοπή Νιγηρίας ανυψώθη σε Μητρόπολη.


ΘΑΝΑΣΗΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Αναπλ. Καθηγητής Ιεραποστολικής, στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας. Διευθύνει το θεολογικό περιοδικό «Σύναξη» και είναι μέλος της «Επιτροπής Ιεραποστολικού Έργου και Ευαγγελισμού» της Μητρόπολης Νιγηρίας. Ζει στην Αθήνα με τη σύζυγό του Ελένη Ταμαρέση και τον γιο τους Αλέξανδρο-Αρέθα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου