π.Β.Θερμός: ‘Άλλος για το ασανσέρ; Τελωνική και Φαρισαϊκή κατάσταση ως αφετηρία αυτογνωσίας"
Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022, στις 20.30. διαδικτυακή εκδήλωση της ενορίας μας με ομιλητή τον π. Β. Θερμό και τίτλο : Άλλος για το ασανσέρ; Τελωνική και Φαρισαϊκή κατάσταση ως αφετηρία αυτογνωσίας"
Με αφορμή τους δύο ανθρωπότυπους της παραβολής θα προβληματιστούμε για το ενδοψυχικό καθεστώς του Τελώνη και του Φαρισαίου, αλλά και για τις καθημερινές εναλλαγές μεταξύ των δύο. Θα τους εξετάσουμε ως μόνιμη στάση ζωής, αλλά και ως εναλλασσόμενες στιγμές σωτηρίας και απώλειας. Επίσης θα αναλογιστούμε και για το ανθρωπολογικό αντίκρισμα των δύο τύπων: τι είδους σχέσεις φτιάχνουν και πώς αξιοποιούν το κατ’ εικόνα;
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Θερμός είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναπληρωτής καθηγητής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευθεί ως επισκέπτης επιστήμων (Visiting Scholar) στό Πανεπιστήμιο Harvard, στό Boston University, στό Boston College, καί στό Andover Newton. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφρασθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά, Βουλγαρικά, Ισπανικά.
Είναι ο διευθυντής έκδοσης του περιοδικού ‘Ψυχής δρόμοι’. Για το σύνολο του έργου του έχει εκπονηθεί μεταπτυχιακή εργασία (master thesis) στή Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Balamand στόν Λίβανο, η οποία κυκλοφόρησε στα Αγγλικά στην σειρά Εuropean University Studies από τον εκδοτικό οίκο Peter Lang. Το 2014 εργάσθηκε επί τρίμηνο ως επισκέπτης ερευνητής (Visiting Research Scholar) στο Institute for Medical Humanities του Πανεπιστημίου του Τέξας. Ασχολείται με την επιμόρφωση κληρικών και άλλων στελεχών της Εκκλησίας (Ελλάδα, Αμερική, Φινλανδία), ενώ δίδαξε για 12 χρόνια και στην Θεολογική Ακαδημία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Υπηρετεί στήν Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας. Στα ενδιαφέροντά του ανήκουν η σχέση Ψυχολογίας-Ψυχιατρικής-Ψυχοθεραπείας με την Θεολογία και την Ποιμαντική, η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία του κληρικού και του εκκλησιαστικού οργανισμού, ο διάλογος της Εκκλησίας με τον πολιτισμό κ.ά. Έχει διεξαγάγει και δημοσιεύσει έρευνα για την ψυχοσωματική υγεία των κληρικών και των συζύγων τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου