Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

 


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο απ. Παύλος έχει, όπως προκύπτει μέσα από τα κείμενά του, σαφή εσχατολογικό προσανατολισμό, ζει και αναπνέει δηλαδή στην ατμόσφαιρα της αναμονής της εγγίζουσας Παρουσίας του Κυρίου Ιησού Χριστού και της συνακόλουθης αναστάσεως των νεκρών. Συγκεκριμένα, στην Α΄ προς Θεσσαλονικείς Επιστολή του ο απόστολος αναφέρεται ρητά στην ερχόμενη Παρουσία του Κυρίου, στην ανάσταση των νεκρών και στην «αλλαγή» των ζώντων, ώστε όλοι μαζί από κοινού να συναντήσουν τον Κύριο στον ουρανό. Επιπλέον, στην Α΄ προς Κορινθίους Επιστολή του αναπτύσσει περαιτέρω την πνευματική φύση των αναστημένων σωμάτων σε αντιδιαστολή προς τα παρόντα φθαρτά σώματα, ενώ τεκμηριώνει θεολογικά ότι χωρίς την πίστη στην ανάσταση των νεκρών το χριστιανικό κήρυγμα στερείται νοήματος. Τέλος, δεν παραλείπει ο απ. Παύλος να υπογραμμίσει στις επιστολές του τη σημασία της ερχόμενης τελικής κρίσης, η οποία πρέπει στην παρούσα ζωή να έχει ως πρακτική συνέπεια αφενός τη συνεχή πνευματική εγρήγορση των μελών της Εκκλησίας και αφετέρου την αποφυγή της μεταξύ τους αλληλοκατακρίσεως.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Χρήστος Καρακόλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968.

Έλαβε το πτυχίο της Θεολογίας από το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. το 1990 και συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια του Regensburg (1991–92) και της Τυβίγγης (1992–96). Το 1996 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα από το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Από το 1998 υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ στη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., αρχικά στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και από το 2005 και εξής στο Τμήμα Θεολογίας.

Το 2018 εξελέγη καθηγητής πρώτης βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο «Καινή Διαθήκη». Επιπλέον έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Βέρνης (2003), του Μονάχου (2007–09 και 2018) και του Regensburg (2014–20),καθώς επίσης και στο Ινστιτούτο Ορθόδοξων Θεολογικών Σπουδών του Cambridge (2010).

Είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του περιοδικού Early Christianity (Mohr Siebeck, Tübingen) και της εκδοτικής επιτροπής των κριτικών εκδόσεων της Καινής Διαθήκης Novum Testamentum Graece και UBS Greek New Testament. Έχει επίσης χρηματίσει μέλος της εκδοτικής επιτροπής του περιοδικού New Testament Studies (Cambridge University Press). Είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και της Εταιρείας Ορθόδοξων Βιβλικών Σπουδών, καθώς και πρόεδρος του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός – για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης». Τέλος, είναι εταίρος ερευνητής στο University of the Free State του Bloemfontein της Νότιας Αφρικής και στο Centre of Advanced Studies “Beyond

Canon” του Πανεπιστημίου του Regensburg.

Tα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, την Παύλεια Γραμματεία, την Κριτική του Κειμένου και την Ορθόδοξη ερμηνευτική της Καινής Διαθήκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου